Architectuur

Stoere

architectuur

De unieke identiteit van Fabriekskwartier komt onder meer tot uiting in de stoere architectuur. Deze borduurt voort op het industriële verleden van deze plek. Duurzame en pure materialen, gevormd in  een strakke ritmiek zorgen voor het ‘ruige’ karakter van deze plek.

Als inspiratie voor de architectuur in Fabriekskwartier geldt de aanwezige beplanting en bestrating. Hierop wordt doorgebouwd naar een gelaagd plan dat bestaat uit de openbare ruimte, multifunctionele bebouwingslagen en stedelijke elementen. Tenslotte worden elementen zoals waterpartijen, muren en speelelementen toegevoegd.

Ruw

en ongepolijst

Confrontaties tussen materialen uiten zich bijvoorbeeld in traditionele gebakken klinkers versus onbewerkt hout, of cortenstaal versus beton. Zo ontstaat een ruwe, ongepolijste openbare ruimte met een sterk karakter. Een dergelijke confronterende benadering kan terugkeren in de bestrating, maar ook elders in de openbare ruimte. Denk aan banken, zitranden, verlichting, traptreden en fietsenrekken.

Architectuur
Architectuur

Duurzame

inzet van daken

Daken bieden kansen. Een dak kan dienen als persoonlijke leefruimte of als gezamenlijk terras voor de bewoners van de appartementen. Maar een dak kan ook dienen als energieopwekker (zonnepanelen) of ter verbetering van het woonklimaat (groen dak). Per bouwblok wordt naar de beste toepassing gekeken. Zo blijft geen dak onbenut.

Robuust

In Fabriekskwartier ontbreken de eindeloze uniforme gevels die zo kenmerkend zijn voor veel woonwijken. Straatgevels blinken uit door een zorgvuldige compositie met een rustig en natuurlijk kleurgebruik. Uit drie- tot vierhoge bouwlagen kan zomaar een toren of verhoging omhoog. Relatief hoge ‘plinten’ contrasteren met de bovenbouw, waardoor een robuust voetstuk ontstaat.

Architectuur

Samenwerkende

Architecten

 

Vijf architectenbureaus werken op een bijzondere manier samen om Fabriekskwartier vorm te geven. Ze trekken - ieder vanuit hun eigen inzichten en expertise - samen op en treden daarbij regelmatig buiten hun eigen kaders. Ze vertellen zelf over deze bijzondere aanpak.