Project: fabriekskwartier

Stoer

ruw
industrieel

Triborgh ontwikkelt een bijzondere, multifunctionele woonwijk aan de Piushaven in Tilburg. Een toonbeeld van duurzaamheid met een industriële uitstraling. Een groene wijk met een ruw randje. Stoer in zijn uiterlijk, vriendelijk van binnen.

Stoere plek

Fabriekskwartier verrijst aan de boorden van de Piushaven, een voormalige industriehaven in het centrum van Tilburg. Tegenwoordig een hippe hotspot waar de bedrijvigheid van vroeger heeft plaatsgemaakt voor de dynamiek van een moderne stad.

Een van de laatste ‘industriële plekken’ langs het water transformeert momenteel naar een hypermoderne woonwijk waarin een mix van bewoners met elkaar samenleven en gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor hun woonomgeving.

Project: fabriekskwartier
Project: fabriekskwartier

Een tikkie

Ruig

Fabriekskwartier heeft hoge ambities ten aanzien van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit. De nieuwste technieken worden ingezet om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.  Zo wordt zelfs de warmte uit het water van de Piushaven gebruikt om de woningen te verwarmen. Begrippen als ‘all-electric’ en ‘energieneutraal’ vormen de ondergrens.

Fabriekskwartier oogt een tikkie ruig. Van binnen laat de wijk zich echter van zijn zachte kant zien met onder andere veel groen (tot aan de gevel) en een slimme inzet van flora en fauna. De voetganger en fietser hebben voorrang, auto’s worden aan de randen van de wijk geparkeerd. Om het autogebruik terug te dringen wordt het gebruik van deelauto’s gestimuleerd. Bewoners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het (laten) onderhouden van het groen rondom de woningen.

Project: fabriekskwartier

Industrieel karakter

Hoewel de vrachtschepen met hun ladingen wol, graan, zand en grind uit de Piushaven zijn verdwenen, straalt de vroegere bedrijvigheid nog altijd af op de bebouwde omgeving. Die industriële sfeer zet zich voort in Fabriekskwartier. Stoere en duurzame materialen vormen de basis voor een ruwe, ongepolijste ruimte met een sterk karakter.